Genuin Resurs

Arbetsterapeuter som entreprenörer!

Arbetsterapeuter som entreprenörer!

Arbetsterapeuter som entreprenörer!

Blivande arbetsterapeuter och entreprenörer?

För någon månad sedan fick jag frågan om att hålla i en förmiddag med föreläsning och workshops för blivande arbetsterapeuter. I termin 5 har dom en kurs som heter; Arbetsterapeuten som handledare, entreprenör och ledare, och frågan som jag fick var om jag kunde berätta om min resa till egen företagare.

lärareJag accepterade på en gång eftersom det var ett fantastiskt tillfälle att få förverkliga en ungdomsdröm. Redan när jag gick på gymnasieskolans vårdlinje, drömde jag om att bli vårdlärare. Anledningen att drömmen stannade vid just en dröm var att det skulle krävas så lång utbildning och mycket arbete innan den kunde bli verklighet. Livet tog en annan bana, men nu hade jag chansen att få prova på min ungdoms drömyrke, fast med en helt annan ingångsvinkel. Med mitt företag GenuinResurs som bakgrund skulle jag få berätta min historia.

Direkt jag lagt bort mobilen efter det första telefonsamtalet var min hjärna fullt upptagen med vad och hur jag skulle använda de timmar jag hade fått. Jag gjorde en powerpointpresentation med flera olika delar, tänkte ut uppgifter som studenterna skulle få samtala och arbeta runt. Jag ringde upp min kontaktperson som talade om klassens storlek, var vi skulle vara samt vad det fanns för teknik tillgänglig i rummet. Allt verkade bra och det var med förväntan jag kom till Umea Universitet den morgonen,

Katastrof…

DatakrångelRent krasst kan man kalla början av dagen för en katastrof. Fram för allt var det tekniken som ställde till det. I stället för ett rum i Vårdvetarhuset skulle vi hålla till i Samhällsvetarhuset. Detta medförde att min kontakt inte kände till de tekniska förutsättningarna, vilket i sin tur ledde till att vi inte lyckades få igång min powerpointpresentation. Sen kom det 7 av 25 studenter som ville vara med på ”min” förmiddag om att vara arbetsterapeut och entreprenör. Anledningen till det låga deltagandet var inte ointresse utan en inlämningsuppgift som skulle lämnas in senast 14.00 samma eftermiddag. Jag tackar, min av erfarenhet inpräntade devis ”att gilla läget”, för att det trots usla förutsättningar kändes som en bra förmiddag när klockan blivit tolv.

… men en värdefull förmiddag.

Trots att början var olycklig blev min och de sju studenternas förmiddag bra. Vi pratade om vikten av att hitta sin roll som arbetsterapeut för att kunna gå vidare som ”arbetsterapeutentreprenör”. När jag under min utbildning fick frågan vad en arbetsterapeut gjorde, svarade jag allt för ofta: ”… skriver ut hjälpmedel”. Först senare har jag förstått att hjälpmedlen bara är en del av arbetsterapeutens verktyg för att möjliggöra ett självständigt liv.

GenuinResurs

är mitt arbetsterapeutiska bidrag till den möjliga mångfalden för blivande arbetsterapeuter. Samtalet som avslutade förmiddagen visade att skolan lade väldigt lite fokus på andra möjligheter till arbete för studenterna, förutom landsting och kommunens äldrevård. Det var något de saknade – jag hade alltså inte upprepat vad någon annan sagt.

FSA loggaDet är tråkigt att arbetsterapeututbildningen inte visar på de möjlligheter som faktiskt finns inom andra områden. Som nyutexaminerad arbetsterapeut saknar man ibland både självförtroendet och insikten, för att ta klivet ut på en okänd och ibland oprövad arbetsmarknad. Arbetsterapeututbildningen är en bra och mångsidig utbildning som inte efterfrågas i platsannonserna eftersom den är alldeles för okänd och otydlig. De som söker arbetskraft vet helt enkelt inte vad kompetensen arbetsterapeut står för och vilken kunskap vi har.

Det är vi arbetsterapeuter som måste bli bättre på att marknadsföra oss och vår profession.

Arbetsterapeuter – Det är vi själva som måste och kan förändra vår framtid!

Kom igen!!!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 + femton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.