Genuin Resurs

Du har inte alltid kontrollen – men du har alltid ett val

Du har inte alltid kontrollen – men du har alltid ett val

Du har inte alltid kontrollen – men du har alltid ett val

Du har inte alltid kontrollen men du har alltid ett val, hävdar jag och Carina bestämt när vi leder workshoparna Hitta Balansen.

kontrollenVisst kan det ibland kännas som att välja mellan pest eller kolera – men valet är ditt eget.

Inte bara när det gäller hur du hanterar din stress blir det tydligt att det finns många saker som påverkar dig. Jag vill lyfta fram två:

  • Din självkänsla.
  • Den miljö du finns i.

Dessa två huvudrubriker styr hur du väljer, men valet är ditt eget.

I titeln står det att du alltid har ett val. Jag kommer att fortsätta hävda det även om jag är medveten om att det finns extrema situationer där det inte stämmer. Men de gångerna är faktiskt sällsynta. Ofta säger vi att vi inte har något val, trots att vi oftast har det. Det är så lätt att skylla på situationen eller chefen för att försöka undvika det egna ansvaret. Jag menar förstås inte att alla som ”gått in i väggen” eller på annat sätt drabbats av någon stressrelaterad sjukdom har sig själv att skylla, men även de har haft/gjort val.
Det finns förvisso sådana situationer när inte ens goda val hade särskilt stor betydelse.

Din självkänsla – vad har nu det med val att göra?

Utan en god självkänsla (att känna att du duger och är älskad på grund av dig själv, inte beroende av vad du gör eller åstadkommer) vågar du inte alltid välja det som är bäst för dig själv. I en broschyr har jag och Carina listat fem olika strategier för att hantera stressen. Dessa är; 1. Planera, 2. Prioritera, 3. Tänk efter före, 4. Lär dig säja nej och 5. Avsätt egentid.

De tre första är lätta att förstå och åtminstone i viss mån ta till sig. Med de två sista är det värre – för dessa två krävs det att vi sätter oss själva i första rummet! Är inte det själviskt? När våra val påverkar andra negativt blir det svårt. De som drabbas negativt protesterar eller visar oftast sitt missnöje på något sätt, har vi då inte en god självkänsla kan det vara svårt att hantera utan att må dåligt.

Tjejmiddag

Jag ska ta ett exempel som visar komplexiteten i att säga nej.

kontrollen1Karin är bjuden på tjejmiddag med sina bästa vänner. Kvällen innan ringer hon till Lisa och ber henne be om ursäkt för att hon tyvärr inte kan komma. Hon hade blivit tillfrågad om att vara scoutledare i sin dotters patrull, och dom skulle ha sin första träff just samma kväll.
Lisa frågar lite försiktigt om Karin verkligen orkar, hon har ju så mycket. Nej, säger Karin då, det här ska bli jättekul.
På tjejmiddagen pratar man om Karin och att hon alltid tar på sig uppgifter och gör en massa saker, alla är faktiskt lite oroliga för Karin. Man kommer överens om att Lisa, som känner henne bäst, ska ringa upp henne och tala om vännernas oro och att dom tycker att Karin måste lära sig att prioritera och säga nej ibland.

I början av samtalet är Karin helt oförstående, men allt eftersom samtalet fortsätter börjar hon hålla med och säger att hon ska försöka.
Tre veckor senare ringer Britta, som också var med på tjejmiddagen, och frågar Karin om hon kan skriva inbjudningarna till gängets stora julfest. Du gör det ju så bra och det blir ju så snyggt när du gör det för hand, och du är ju jätteduktig på att rita, säger hon till Karin.
Karin svarar att hon tyvärr inte har tid, hon ska prioritera sin familj fram till jul och inte ta på sig något mer.

Trots att Britta varit med på middagen där dom pratat om Karins situation, kommit fram till att uppmuntra henne att säja nej, blir hon ändå sur. Nu måste hon ju hitta på någon annan lösning.

kontrollen2Att avsätta egentid innebär ofta att du får
säga nej till något eller någon annan.

Har du inte en god självkänsla i dessa valsituationer
är det lätt att välja fel = det som är bra för andra.
Barnen, maken, de gamla föräldrarna, kollegorna
eller kompisarna får som de vill,
på bekostnad av ditt egna mående.

 

Den miljö som vi finns i.

Självkänsla är ett skört tillstånd. Det kan gå väldigt fort att riva ner den självkänsla som en person har byggt upp under en lång tid. Finns du i ett sammanhang där det är prestationer och duglighet som räknas, är det mycket svårt att göra bra val för dig själv.

Jag har mött föredragshållare och coacher som sagt att man ska undvika sådana miljöer, det kan nog vara lättare sagt än gjort – men med öppna ögon i en sådan miljö har man betydligt större möjligheter att göra ett bra val.

Inte bara svart och vitt!

Val är inte enbart goda eller onda, enbart vita eller svarta – det finns mycket mellan ytterligheterna. Det jag och Carina uppmanar till, är att välja medvetet, se för- och nackdelarna för dig själv i första hand.

Om det ändå inte blir som du har tänkt – tillåt dig själv att vara nöjd med att du gjorde så gott du kunde!