Genuin Resurs

Har du en brandvarnare?

Har du en brandvarnare?

Har du en brandvarnare?

Vill du vara förberedd?

JA, svara nog de allra flesta.

Nu i juletid är det åter särskilt aktuellt med barnvarnare och försiktighet. Vi tänder många ljus i decembermörkret – för att det är stämningsfullt, traditionsenligt, mysigt och lyser upp i de annars svarta omgivningarna.

Ingen springer och köper en brandvarnare när det redan börjat ryka – det är självklart, då är det brandsläckaren eller 112 som är aktuellt. Ändå köper de flesta av oss en brandvarnare utan att vi först har börjat ana att en eldsvåda är nära förestående.

Brandvarnare som metafor…

Det är svårt att motivera ledare och chefer att det lönar sig att satsa på stressförebyggande arbete innan någonting hänt, eller åtminstone innan man misstänker att något är på gång. I det sammanhanget är brandvarnaren en utmärkt metafor för vilka vinster man kan göra genom att köpa något innan det egentligen behövs.

BrandvarnareEn brandvarnare kostar i regel runt hundralappen och räddar ofta ett hem från större skador och kostnader vid en brand.

Ett arbete som syftar till att ge personalen på ett företag, kunskap och förutsättningar för att snabbt kunna uppfatta stressproblematikens varningssignaler och möta dem på ett relevant sätt, sparar kostnader och lidande på många olika plan. Företaget sparar de pengar som annars skulle behövas till sjuklön, vikarie och personalvårdande insatser, den drabbade personen/personerna slipper oro, lidande, försämrad självbild och inte minst ekonomiska avbräck. Samhället är kanske den som tjänar mest genom mindre behov av sjukvård och andra insatser som följer med långa sjukskrivningar.

Förberedande arbete runt stress

är helt klart något som är värt att fundera på. Det är dock inte en ”stressvarnare” vi erbjuder i Hitta Balansen, utan en utbildning av personalen. Målet är att de själva ska kunna uppmärksamma varningssignalerna på ett tidigt stadium. I våra workshopserier ger vi också verksamhetsanpassade verktyg och nycklar så de kan möta stressen på ett, för dem och arbetsplatsen, adekvat sätt.

Tänk på betydelsen av en brandvarnare nu i jul, men fundera också på vad ett förberedande arbete runt stress skulle kunna betyda på din arbetsplats.

god jul och gott nytta år

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

fyra × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.