Genuin Resurs

Hjälp till självhjälp

Hjälp till självhjälp

Hjälp till självhjälp

Tron på den egna förmågan FSA logga

När jag började på arbetsterapeututbildningen för en massa år sedan, köpte vi en
T-shirt med texten; Vi arbetar för att du inte ska behöva oss.

Som egen företagare kan det tyckas vara en idiotisk reklamfras. Hur ska man då kunna tjäna pengar och leva på sitt arbete? Trots allt är jag fortfarande mer arbetsterapeut än företagare och ”Hjälp till självhjälp” har blivit mitt motto och är grunden i allt jag gör.

Som egen företagare arbetar jag inte mot den enskilde individen utan mot arbetsplatser, verksamheter och företag där det finns flera personer med mycket kompetens om just sin situation.

kunskapsträdetPersonalens kompetens +
Min verktygslåda =
Kostnadseffektivt och fungerande utvecklings- eller stresshanteringsarbete.

När jag kommer till en arbetsplats, antingen som utvecklare eller stresshanterare finns alltid mitt arbetsterapeutiska ”tänk” som ett övergripande förhållningssätt till de jag möter. De som dagligen finns där har mycket kunskap och stor kompetens om sitt specialområde, som jag inte har. Jag har alltid hävdat att jag kan jobba med att hjälpa de på en spikfabrik även om jag inte har någon kunskap om att göra spikar, likaväl som de inom vården – där problematik, tankesätt och lösningsalternativ känns ganska bekanta. Jag ser det som min uppgift att utifrån mina kunskaper om mellanmänskligt samspel locka fram det som finns i den aktuella personalgruppen, sådant som de kan, men kanske inte är medvetna om.

Vi är alla inspiratörer!

På mitt visitkort står det arbetsterapeut, utbildare och inspiratör. Ordet inspiratör är det som väcker mest intresse. Att lyfta fram förmågor hos en grupp, som de inte trodde att de hade är otroligt inspirerande, inte bara för mig utan för hela gruppen. Att kunna visa gruppdeltagarna att de ”kan själva” ser jag som min främsta uppgift. En positiv bild av sig själv och insikten att jag själv är den som är ytterst ansvarig för mig själv, understödjer en motiverad handling.

Alla på en arbetsplats kan vara inspiratörer – att se varandras kunnande och ge varandra bekräftelse och positiv feedback är det första steget mot en bättre arbetsmiljö.

Jag vill på intet vis lyfta bort arbetsgivarnas ansvar för den arbetsmiljö gruppdeltagarna finns, men känslan av att kunna påverka sin egen situation, om det så är på ett marginellt plan, är positivt för självkänslan.

I mitt förra blogginlägg; ”Din personal kan själv!” vände jag mig till chefer och ledare, här är istället fokus på att inspirera dig som en i personalen att våga prova själv och peppa dina arbetskamrater att ta ett eget ansvar för sin arbetsmiljö.

Friskfaktorer

samspråkDet som får människor att trivas och må bra, så väl hemma som på arbetet, kallas med ett samlingsbegrepp friskfaktorer. Genom att inventera, bevara och utveckla det friska kan man stimulera trivsel, utveckling och prestation. Exemplen på friskfaktorer är många, exempelvis; delaktighet, gemenskap, rak kommunikation, medbestämmande, eget ansvar, korta beslutsvägar, ärlighet, närvarande chef, yrkesstolthet och mycket mer.

Min uppgift är att visa den grupp jag jobbar med att de kan mycket mer än de själva tror – de själva och ingen annan är experterna i deras liv.

Jag tror på dig! Gör du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 × 3 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.