Genuin Resurs

Stressen påverkar även mig!

Stressen påverkar även mig!

ALLA känner av stressen!

Stress

Bara för att jag arbetar med att hjälpa människor hantera sin stress, är jag inte själv immun mot att vara stressad. Just nu är det helt enkelt för mycket.

Stressen finns överallt; på jobbet, hemma, på fritiden, i egna eller andras förväntningar = överallt där krav (mina egna eller andras) och resurser inte stämmer överens. Överallt där jag tycker att mina resurser och min tid inte räcker till.

Stressen beror på olika saker

Beroende på vem man är och i vilken situation man befinner sig i, ser naturligtvis orsakerna och stressen olika ut.
Efter en tids sjukdom, där jag lät det som inte var alldeles nödvändigt bero, har allt nu hopat sig och blivit för mycket.

 

  • Jag hinner inte med det jag ska på jobbet och upplever att jag sviker både min kollega och våra kunder.
  • Jag har uppdrag på min fritid som jag är osäker på att jag hanterar på ett bra sätt.
  • Jag känner av förväntningar från min familj  att vara mer tillgänglig och engagerad.
  • Jag är i behov av att få datatekniken att fungera och tror mig inte om att klara det.
  • Hemmet är en enda röra på grund av nya möbler (som egentligen är kul) men jag orkar inte med att ta i tu med de omflyttningar och omstruktureringar som det kräver just nu och mår dåligt över det.

Genom att inte åstadkomma det jag vill, ställa upp som jag tycker att jag borde, vara så effektiv som jag brukar, känner jag mig besviken på mig själv. Är det inte det som är grogrunden för stress – mitt sätt att kräva saker av mig själv och tro att andra dömer mig när jag inte lyckas. Det är mina egna antaganden som ger näring åt min stress. Att jag känner mig stressad har egentligen inte så mycket med omgivningens krav att göra – det är mina egna upplevelser och krav som är den största boven.

Verktyg för att hantera stressen

Jag vet att hur jag hanterar stressen är avgörande. Vilka verktyg jag använder. Jag ska nämna några som är aktuella för mig just nu:

  • Planera – inte fylla min agenda ännu mer
  • Prioritera – titta efter vad jag kan välja bort eller senarelägga
  • Be om hjälp – jag behöver inte fixa allt själv
  • Säja nej – det är OK att säja nej. Om jag förklarar varför kanske till och med den som frågar förstår varför
  • Lämna allt i Guds hand – som kristen har jag en stor fördel; jag får lägga allt i Guds hand, både mig och alla krav jag upplever. Be att han ska ge mig kraft och visa mig på möjliga vägar. Den trygghet jag känner i min tro har burit mig genom många olika dalar och jag är övertygad att även den här svackan behöver jag inte klättra upp ur alldeles på egen hand.

Arbeta proaktivt

Ta tag i din stress innan den blir ett verkligt och stort problem, det ska jag göra.
Genom att fundera över vad jag måste göra (som för min del blivit tydligt när jag skrivit) och göra något åt det på ett tidigt stadium, är verksamma nycklar för en framgångsrik stresshantering.

Hitta balansen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

19 − elva =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.