Genuin Resurs

Olika kunskap och kompetens

Olika kunskap och kompetens

Olika kunskap och kompetens

Olika kompetens…

Jag har funderat en del på det här att vi kan olika saker. Det började med att jag blev varse att det som var viktigt för en del personer med en viss kunskap, bara krånglade till det för andra. Jag ska berätta vad som öppnade mina ögon.

En dator är en dator, men…

datorJag har fått hjälp med ”datorarbete” av Alice Phersson, en alldeles fantastisk och mycket pedagogisk webstrateg och designer. Hon har bland mycket annat lärt mig hur jag gör när jag skriver min blogg och mina nyhetsbrev. För henne var det alldeles naturligt och även viktigt att poängtera att jag inte skulle skriva ut instruktioner runt länkar som jag hade i blogg och nyhetsbrev. Det räckte med att de färgades rosa så skulle alla förstå att det var länkar som man skulle klicka på för att komma vidare. Jag skulle alltså inte i nyhetsbrevet skriva ”Klicka här för att läsa vidare i min blogg” och länka just den meningen till bloggen. När hon sa det kände jag mig bara dum som inte automatiskt förstod att det var så.

Istället för att känna oss dumma inför sådant vi inte förstår, och tro att det bara är vi som inte begriper, borde vi nog fundera en till gång. Det visade sig att det var flera som fått mitt nyhetsbrev men inte förstått att de skulle klicka på det rosa för att läsa mer.

Vad är du bra på?

Jag tror det är lite farligt att förutsätta att det jag kan, kan alla.

  • Jag som jobbar med stress tycker det är självklart att alla vet att det är jätteviktigt att sova, träna och ta hand om sig själv för att klara stressen som finns runt omkring oss bättre.
  • Alice som arbetar med datorer tycker att det är självklart att en rosa mening är en länk till något.
  • Calle som arbetat mycket med föreläsningar tycker att det är självklart att det är just den röda sladden man ska använda för att föra över databilden till skärmen.
  • Anniqa som är sjuksköterska och beroendeterapeut tycker det är självklart att man kan må bättre genom att tänka på vad man äter.
  • Signar som är snickare tycker det är självklart vilken sorts spik man ska använda till panelen.

Jag kan fortsätta uppräkningen hur länge som helst – VI KAN OLIKA SAKER!

Vi duger som vi är!

Det tror jag vi alla kan hålla med om. Det jag egentligen vill komma fram till här är, att vi som är experter eller duktiga inom vårt område, inte ska ta för givet att alla andra har lika mycket kompetens och kunskap på just det vi kan. Vi måste vara mer lyhörda för människor vi möter och kanske förklara en gång till, men samtidigt ha insikten att det vi förklarar inte är något som alla kan eller behöver kunna. (Givetvis tycker jag, Anniqa och många med oss att just det vi vet är något alla skulle må bra av att veta.)

Jag kommer i alla fall att skriva ut  ”här finns en länk man kan klicka på för att läsa mer” eller i slutet av mina nyhetsbrev skriva att ”rosa = en klickbar länk för att läsa mer”. Jag vet inte hur jag ska utforma det, men jag ska vara övertydlig. Ni som redan vet, får ursäkta – det kanske inte ser så snyggt ut, men det blir tydligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

20 − tretton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.