Genuin Resurs

Positiv stress ?

Positiv stress ?

Positiv stress ?

Positiv stress, vad är det?

Jag är inte stressad – har bara för mycket att göra!tidsbrist Saker som är inspirerande, som jag vill, tycker om och mår bra av. Känns scenariot igen?

Jag märker att tiden springer ifrån mig:
– Jag har tänkt blogga varannan vecka, nu har det gått tre veckor sedan sist…
– Mycket att göra med workshopsserien Hitta Balansen 2 med över 80 deltagare…
– Jag borde söka någon som vill dela rum med mig på Leias företagshotell, men har inte hunnit…
– Jag borde, som halv sjukpensionär, ta chansen att vila de dagar jag inte jobbar, men det är så mycket annat jag vill göra…

Jag känner mig inte stressad, men tiden räcker helt enkelt inte till. Är det positiv stress?

Positiv och negativ stress

Ibland pratar vi om positiv stress som något som är mindre farligt och bättre än negativ stress – jag tror tvärt om. När vi blir stressade reagerar kroppen likadant, oberoende om vår känsla inför det vi ska göra är positiv eller negativ. Hjärnan konstaterar att det finns stressorer som kräver adrenalin eller andra stresshormoner för att bli starkare och snabbare. Det är lika jobbigt för kroppen att vara positivt stressad som negativt.

Det som skiljer de två sorternas stress åt är våra känslor inför uppgiften eller aktiviteten –
Gör vi något roligt (positiv stress) känns det bättre, vi kan lättare bortse från de varningssignaler kroppen sänder ut om att vi faktiskt är stressade.
Är det däremot en tråkig eller påtvingad uppgift vi ska utföra (negativ stress) är det naturligare att lyssna på alla signaler kroppen sänder ut, såsom att hjärtat slår fortare, att vi får huvudvärk eller magont.

Positiv stress är farligare!

Om stresspåslaget är detsamma vid positiv som negativ stress, blir den positiva stressen lömskare eftersom vi inte känner efter – vi har ju så roligt.
Den bekanta ”väggen” blir då något som kan komma utan att vi är det minsta förberedda – livet snurrar visserligen fort, men vi har ju kul och gör det vi vill.

Vi måste lära oss att pioritera för att kroppen ska orka!positiv-stress Både du och jag!

Räcker dina timmar inte till?

Skulle du behöva mer än 24 timmar på dygnet?

Tänk till om hur du använder din tid och börja prioritera! Du måste hinna återhämta dig och vila, om du ska orka med det roliga!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

elva + nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.